Hur byter man egentligen element i en bostad? I den här texten ska vi ta dig igenom processen - steg för steg - och visa hur en rörmokare byter ut ett vattenburet element i din bostad. Det är också viktigt att poängtera just ordet rörmokare då det handlar om ett projekt som bäst hanteras av proffs.
Väljer du att på egen hand byta ut dina element så finns alltid en risk i att du inte får ut maximal effekt och att du i slutändan ändå tvingas anlita en rörmokare. Med det sagt - så här går det till:
Förberedelse:
- Värmesystemet slås av. Rörmokaren börjar med att slå av värmesystemet och låter detta svalna.
- Tömning. Radiatorn töms på vatten - och detta sker normalt genom en liten tappventil som sitter på den nedre delen.
- Inspektion. Rörmokaren kontrollerar alla rör och ledningar för att säkerställa kvalitet och en fortsatt användning av dessa. I vissa fall kan det vara läge att även byta ut dessa i samband med att man ska byta element.
Demontering:
- Rörmokaren använder en polygrip för att - försiktigt! - lossa alla anslutningar till elementet. I detta steg kan de komma mer vatten ur elementet och detta fångas upp genom en trasa.
- Elementet lyfts av och bärs undan - varpå det i ett senare steg hanteras på ett korrekt sätt vad gäller återvinning. Alla väggfästen plockas ner om dessa inte passar för det nya elementet.
Montering av nytt element:
- Man börjar med att sätta nya väggfästen om detta krävs. Om inte, då återanvänder man de gamla. Viktigt är givetvis att det i slutändan blir absolut rakt, något som sker genom användning av vattenpass eller laser.
- Rören ansluts till elementet. Steg två i samband med monteringen är att ansluta alla rör och ledningar med olika kopplingar. Här krävs också kunskap om tätning och hur man får allt tätt.
- Termostat och ventil. I detta steg monteras en termostat eller en ventil - om dessa inte redan finns.
Vattenpåfyllning och test av systemet.
- Vattensystemet fylls långsamt på i elementet. I detta steg så är det också extremt viktigt att rätt tryck hålls, vilket normalt är 1-2 bar.
- Avluftning. Via avluftningsventilen släpper rörmokaren ut luft - lite i taget - till en jämn ström av vatten kommer ut.
- Läckage? Läcker det vatten från någon del av elementet? Detta kontrolleras av rörmokaren.
- Återstart. Rörmokaren slår igång värmesystemet och kontrollerar att allting fungerar som det ska.
- Injustering. Det sista steget innebär att rörmokaren finjusterar termostaten för att A) säkerställa rätt temperatur och B) få optimal energi i hemmet sett till kostnader.